Speuren

Bij WooFFz kunt u  samen met uw hond deelnemen aan het Speuren/Mantrailen.

Wat is Speuren/Mantrailen nou precies? Bij het speuren gaat uw hond op zoek naar een vermist persoon dmv van het volgen van een geurspoor.  Tijdens de speurlessen gaan we uw hond op een natuurlijke manier aanleren een bepaalde geur te volgen. Dit doen we met een Scent voorwerp, een geurvoorwerp dat de sporenloper achter gelaten heeft. Uit de vele geuren die de hond op zijn pad tegenkomt, zal uw hond deze betreffende geur moeten filteren om uiteindelijk zijn doel te bereiken.

Tijdens het speuren is het voor u als baas de taak uw hond zo goed mogelijk te leren lezen/begeleiden, zit de hond nog op het juiste spoor? hoe ga je om met verschillende ondergronden, zoals bos, zand, beton? Verschillende weersomstandigheden? afleidingen zoals verkeer, andere honden, obstakels ed. U leert op een zeer fijne manier samenwerken met uw hond in de buitenlucht!

Voor wie? Speuren is geschikt voor elke hond en baas die graag samen actief bezig willen zijn .  Iedere hond heeft een neus en dus is speuren geschikt voor alle honden van elk ras/kruising en alle leeftijden, van pup tot senior, iedere hond kan speuren.

Waar? Wij bieden speurlessen aan op verschillende locaties in Oost en west Vlaanderen. Zowel in bossen, duinen, woonwijken, winkelcentra, industriegebieden.

 • Wat nodig?
 • Een lange 10 meter lijn (deze kan men de eerste lessen lenen van WooFFz)
 • Een vast halsband 
 • Een goed passen harnas/tuig, dat men enkel voor het speuren gebruikt
 • Veel water en waterbak, van speuren krijg je dorst!
 • Hoge beloningen (geen droge korrels)/of een speeltje/bal
 • Voor de baas, comfortabele kleding dat vies mag worden, waterdichte schoenen, eventueel handschoentjes tegen het schuren van de leiband

Speuren of Trailen? Bij WooFFz kan je individuele speurlessen volgen of deelnemen aan een Mantrailgroep.  Bij de individuele speurlessen gaat de baas samen met de hond opzoek gaat naar de sporenloper. Deze lessen duren 30 minuten of een uur, naar wens van de baas.  Maar je kan ook deelnemen aan een mantrailgroep. Deze groep bestaat uit 4 koppels (baas en hond) die afzonderlijk een spoor uitwerken. Tijdens deze les, neem je actief deel aan het hele gebeuren rond het trailen, zo werk je samen met je hond een spoor uit, ben je zelf een keer de sporenloper voor een deelnemer uit jou trailgroep, ben je observator en luister je mee naar tips tijdens het volgen van andermans spoor en waak je op bivak bij de wachtende honden in de auto’s. Deelnemen aan een Mantrailgroep duurt ongeveer 2-2,5 uur per keer.

 • Kosten?
 • Individuele Proefles van 30 min €25,-, Indien u na de proefles direct een 10-beurtenkaart aanschaft, betaald u €15,- voor de proefles.
 • Losse les van 30 min €25,-
 • 10 beurtenkaart (10 lessen van 30 min) €150,-, bij de aanschaf van een 10-beurtenkaart betaald u dus maar €15,- per les van 30 min ipv €25,-
 • Deelname aan een mantrailgroep, les van 2-2,5 uur €25,- per combi baas/hond